top of page

About Trio Suleika

Trio Suleika, werd opgericht in 2001 door pianist Maurice Lammerts van Bueren, violiste Frederieke Saeijs en cellist Pepijn Meeuws. Momenteel bestaat het ensemble uit de pianist Tobias Borsboom, violiste Emmy Storms en cellist Pepijn Meeuws. Als een van de vooraanstaande pianotrio’s in Nederland won Suleika onder meer de Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Kersjesprijs. Het repertoire van Trio Suleika verenigt klassieke werken met minder gangbare muziek, waaronder een groeiend aantal composities in opdracht.

In 2002 – nog geen jaar na oprichting – won Trio Suleika de Vriendenkrans, de publieksprijs én een masterclassprijs op het Vriendenkrans Concours in het Concertgebouw Amsterdam. In dezelfde periode volgde Suleika een masterclass bij Menahem Pressler van het legendarische Beaux Arts Trio. Een beurs van het Bernard Haitink Fonds stelde het trio vervolgens in staat om meer lessen bij Pressler te nemen. Nadat Trio Suleika in 2004 werd geselecteerd voor de nationale concertserie Het debuut, veroverde het zich in korte tijd een prominente plaats in het Nederlandse muziekleven. In 2007 ontving Trio Suleika de Kersjesprijs.

 

In 2005 verscheen Suleika’s eerste cd met opnamen uit de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Trio Suleika speelde in dezelfde zaal bovendien in de Robeco Zomerconcerten, de internationale KAM pianotrioserie, Het Zondagochtendconcert, Concertgebouw Tracks en de serie Internationale Pianotrio’s van het Concertgebouw. In 2007 debuteerde Suleika in het Gergiev Festival in een Carte Noire met dichter Ramsey Nasr, om direct te worden teruggevraagd voor de eerstvolgende editie. Een tweede cd met werken van Dvorak en Rachmaninov verscheen in 2008. Het trio organiseerde “Suleika aan de Amstel” in de Amstelkerk in Amsterdam in 2010, waarin Suleika optrad met musici als Frederieke Saeijs, Erik Bosgraaf en het Zapp String Quartet. Het seizoen 2011-2012, waarin Suleika het 10-jarig jubileum vierde, werd feestelijk geopend met de presentatie van de cd “Voyage”, waarop werk staat van Maurice Ravel en Kees Olthuis. Trio Suleika overhandigde het eerste exemplaar aan dirigent Yannick Nézèt-Séguin, beroemd om zijn Ravel-vertolkingen. “Voyage” werd nationaal en internationaal lovend besproken in de pers waaronder Volkskrant, NRC, Music Web International en kreeg het hoogst haalbare aantal sterren voor de uitvoering in Luister. In hetzelfde seizoen bracht het trio de Oorkaan-productie “De Suleika’s en het mysterie van de Gevoelige Snaar” in première in het Concertgebouw te Amsterdam, onder regie van Jochem Stavenuiter. Deze muziekvoorstelling speelde zo’n honderd keer gedurende zeven seizoenen lang in Nederland, ging in januari 2013 in het Frans in première in Parijs, en in 2014 in première in Brugge, België. Vanaf 2017 werd Maurice Lammerts van Bueren vervangen door pianist Maarten den Hengst.

 

Op uitnodiging van de Stichting Rikskonzerter maakte Trio Suleika een tournee door Zweden. Het trio trad op in Damascus, en gaf masterclasses aan het conservatorium aldaar, in het kader van “Damascus, Cultural Capital of the Arab World.” In Frankrijk speelde Suleika in de kamermuziekserie van Musee d’Orsay, in het Festival Fevis te Parijs en het Festival Mille et Une Notes in de Corrèze.

NL

Trio Suleika will celebrate its twentieth anniversary in 2021. This crown year is richly marked thanks to the new and promising collaboration with pianist Tobias Borsboom.

The press described Trio Suleika as follows: “Suleika is a synonym for musical willpower, for walking the beaten track with renewed insights.”  The trio, consisting of violinist Emmy Storms, cellist Pepijn Meeuws and the new member Tobias Borsboom, unanimously feels the passion and excitement to continue and expand this 'Suleika spirit', and with it the rich history of the trio.

In 2002 - less than a year after its founding - Trio Suleika won the Vriendenkrans, the audience award and a masterclass prize at the Vriendenkrans Competition in the Concertgebouw Amsterdam. A grant from the Bernard Haitink Fund enabled the trio to take lessons from Menahem Pressler, pianist of the legendary Beaux Arts Trio. After Trio Suleika was selected for the national concert series Het Debuut in 2004, it quickly conquered a prominent place in Dutch musical life. In 2007 Suleika won the Kersjesprijs. In the years that followed, the ensemble played in the International Piano Trio series of the Concertgebouw and made concert tours to Sweden, Syria and France.
Suleika made three CDs, including the CD "Voyage" on the occasion of Suleika's 10th anniversary, which received the highest possible number of stars in the magazine Luister. From 2011 to 2018, Suleika performed in collaboration with Oorkaan more than a hundred times the successful music theater production “De Suleika's en het Mysterie van de Gevoelige Snaar”.

EN

Ravel: Alborado del Grazioso

excerpt from the Dutch television programme "NPS Podium"

Maurice Lammerts van Bueren explains the

origin of the name Trio Suleika

Interview about the album "Voyage"

bottom of page